Jetra

Jetra 2018-07-02T16:00:06+00:00

Jetra je najveća žlezda i drugi organ po veličini u ljudskom organizmu.

Jetra ujedno predstavlja i jedini unutrašnji organ koji se može regenerisati. Jetru drugačije nazivaju „laboratorija našeg organizma“ jer ona svakodnevno obavlja veoma važne funkcije u našem organizmu i održava nas u životu. 

Jetra je najsloženiji organ i smatra se da ona, obavlja preko 500 funkcija. Sve svoje funkcije obavlja preko ćelija jetre – hepatocita koje čine 90% ukupne zapremine jetre. Najvažnije funkcije jetre su sinteza i izlučivanje žuči, sinteza lipida i holesterola, regulacija metabolizma ugljenih hidrata, sinteza faktora koagulacije, albumina, enzima.Od posebnog je značaja što jetra metaboliše i detoksikuje lekove, toksine i ostale štetne supstance i time onemogućava dalja oštećenja u organizmu. 

Moderan stil života koji je obeležen zagađenjima, stresom, nekvalitetnom hranom, neselektivnom upotrebom lekova odražava se na jetru, te se ponekad kaže da jetra jeste ogledalo našega zdravlja. 

Kako biste sprečili nastanak „klasičnih“ bolesti jetre, poput hepatitisa, ciroze ili žutice, preduzmite korake na vreme: LAGOSA ® – čuvar Vašeg zdravlja i vitalnosti. 

„Subkliničke“ disfunkcije jetre

U modernoj populaciji puno je češća pojava „subkliničke“ disfunkcije jetre. Simptomi „subkliničke“ disfunkcije jetre mogu biti mnogobrojni kao sto su:  

✓ hroničan osećaj umora✓ promene raspoloženja✓ nepodnošenje masne hrane
✓ nesanica✓ slabije pamćenje✓ poremečaj rada žučne kese
✓ depresija✓ PMS✓ nadutost
✓ glavobolja✓ poremečaj hormona✓ gubitak apetita
✓ migrena✓mučnina

„Ne dozvolite da vaša jetra bude samo uspomena“