Ishrana kod oboljenja jetre

Ishrana kod oboljenja jetre 2018-07-02T16:03:39+00:00

Ishrana pacijenata kod oboljenja jetre

Osnovni principi ishrane:

  • Hranu uzimati u vidu manjih obroka 4-5 puta dnevno (doručak, užina, ručak, užina, večera).

  • Hrana mora biti sveže pripremljena.

  • Dozvoljeno je do 0,5gr soli dnevno. Hranu ne soliti tokom pripreme, već minimalnu količinu soli dodati tek kada se hrana servira.

  • Hrana ne sme biti vruća i gruba tj. mora biti dobro isitnjena – sažvakana.

  • Pušenje se ne preporučuje.

  • Alkohol je strogo zabranjen

Tehnike pripreme hrane

DOZVOLJENOZABRANJENODOZVOLJENI ZAČINI
Kuvano/barenoPrženo u ulju ili mastiVlašac domaći, neslani
DinstanoPresna mesa (tartar, biftek, suši i sl.)Celer, limun, kim, origano
Pečeno u rerni sa ili bez folijeIzbegavati ljute začine (ili samo u minimalnim količinama)Lorber, slatka mlevena paprika
Pečeno na električnom roštiljuVanila, cimet
Pečeno na ražnju i u pekarskoj pećiKečap

Vrste namirnica

DOZVOLJENOZABRANJENOIZBEGAVATI
Sve vrste živinskog mesa, jagnjetina, ovčetina, jaretina, teletina, govedina, divljač, konjetina, domaće-zanatske viršle, bela i plava morska riba.Masna mesa (svinjsko), slanina, čvarci, suhomesnati proizvodi uključujući i industrijske (salama, parizeri, kobasice, salfalada i sl.)Školjke, lignje, hobotnice
Mleko, jogurt, kiselo mleko, mladi sir (sve u umerenim količinama, 100-200gr dnevno i ne u jednom obroku).Masni stari prevreli sirevi (beli i žuti), pavlaka, mileram, kajmak, maslac-puter.Suve i sveže kajsije i smokve.
Sve vrste voća, svežeg i obrađenog (slatka, džemovi, kompoti), koštunjavo voće umereno (bademi, lešnici, orasi). Sve vrste svežeg i termički obrađenog povrća uključujući i u jelu kuvane ili dinstane.Presan beli i crni luk (mladi i stari), povrće u vidu zimnice (kisela paprika i krastavci, ajvar, pinđur i sl.)Povrće koje nadima (pasulj, kupus kiseli i slatki, boranija, sočivo, grašak)
Nemasna i kisela testa od svih vrsta brašna, uključujući i pirinač.Peciva, masna testa (bureci i sl.), testa sa puno praška za pecivo
Voda, kisela voda (obična i gazirana), čajevi – blagi u ograničenim količinama, prirodni sokovi (bistri i mutni).Jaki crni čajevi (indijski, ruski i sl.), veštačka pića (koka-kola i sl.), alkohol u bilo kom vidu i količini, uključujući i pivo.Veće količine kafe i kakaa.
Jaja (kuvana do dva dnevno), margarin, ulja (maslinovo, suncokretovo, kukuruzno, bundevino) kao prelivi za salatu ili u kuvanom jelu ili kao preliv za mesa i sl., ali posle termičke obrade, neslani kikiriki, slatkiši svi osim onih koji sadrže dosta butera i jaja.Zelene i crne masline.

„Ne dozvolite da vaša jetra bude samo uspomena“