Sve vrste živinskog mesa, jagnjetina, ovčetina, jaretina, teletina, govedina, divljač, konjetina, domaće-zanatske viršle, bela i plava morska riba. | Masna mesa (svinjsko), slanina, čvarci, suhomesnati proizvodi uključujući i industrijske (salama, parizeri, kobasice, salfalada i sl.) | Školjke, lignje, hobotnice |
Mleko, jogurt, kiselo mleko, mladi sir (sve u umerenim količinama, 100-200gr dnevno i ne u jednom obroku). | Masni stari prevreli sirevi (beli i žuti), pavlaka, mileram, kajmak, maslac-puter. | Suve i sveže kajsije i smokve. |
Sve vrste voća, svežeg i obrađenog (slatka, džemovi, kompoti), koštunjavo voće umereno (bademi, lešnici, orasi). Sve vrste svežeg i termički obrađenog povrća uključujući i u jelu kuvane ili dinstane. | Presan beli i crni luk (mladi i stari), povrće u vidu zimnice (kisela paprika i krastavci, ajvar, pinđur i sl.) | Povrće koje nadima (pasulj, kupus kiseli i slatki, boranija, sočivo, grašak) |
Nemasna i kisela testa od svih vrsta brašna, uključujući i pirinač. | Peciva, masna testa (bureci i sl.), testa sa puno praška za pecivo | |
Voda, kisela voda (obična i gazirana), čajevi – blagi u ograničenim količinama, prirodni sokovi (bistri i mutni). | Jaki crni čajevi (indijski, ruski i sl.), veštačka pića (koka-kola i sl.), alkohol u bilo kom vidu i količini, uključujući i pivo. | Veće količine kafe i kakaa. |
Jaja (kuvana do dva dnevno), margarin, ulja (maslinovo, suncokretovo, kukuruzno, bundevino) kao prelivi za salatu ili u kuvanom jelu ili kao preliv za mesa i sl., ali posle termičke obrade, neslani kikiriki, slatkiši svi osim onih koji sadrže dosta butera i jaja. | Zelene i crne masline. | |